Bill Gates prirovnáva umelú inteligenciu k zbraniam. Upozorňuje na to, že môže byť využitá aj za negatívnymi účeľmi

AI umela inteligencia
Zdroj: Pixabay

Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft a aktuálne jeden z najväčších filantropov na svete, Bill Gates, začiatkom týždňa upozornil na nebezpečenstvo umelej inteligencie, ktorú prirovnal k jadrovým zbraniam. Pričom dodal, že Spojené štáty strácajú v tomto „súboji“ za kratší koniec. Píše portál CNET.

Umelá inteligencia

Mnohí z nás si umelú inteligenciu „predstavujú“ ako software, ktorý dokáže spracovávať veľké množstvo dát a následne na základe nich vyhodnocovať čo najvhodnejšie riešenie. Pričom toto spracovávanie dát sa nám skôr spája s pozitívnymi dopadmi, v skutočnosti však môže vyzerať aj inak. Upozorňuje na to Bill Gates, ktorý pre CNET povedal:

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Svet doteraz nemal tak veľa technológií, ktoré boli ako sľubnými tak aj nebezpečnými,…“

Následne v spojitosti s AI technológiou niekoľkokrát spomenul ako nukleárnu energiu tak aj nukleárne zbrane.

Verí však v lepšiu budúcnosť

Bill Gates však vyjadril nádej, že technológie zlepšia naše zdravie naprieč celým svetom. Zároveň však upozornil, že Spojené štáty vo výskume AI začínajú strácať dych.

„USA malo jedinečnú pozíciu pri objavovaní nových prelomových technológiách,..“, ďalej dodal: „USA je aj naďalej lídrom, ale nie dominantným spôsobom.“

Paradoxom je, že hoci Bill Gates sa pokladá za otca modernej éry, tak aj napriek tomu sa sám zaraďuje do kategórie ľudí, ktorí majú strach zo super inteligencie. Ešte v roku 2015 povedal, že je dobré ak stroja urobia za nás množstvo práce, ale neskôr môžu koncertovať až príliš inteligencie.

Zdroj: via Futurism.com, úvodný obrázok: Pixabay.com

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre