Vedci vytvorili umelé kuracie mäso, ktoré je textúrou nerozoznateľné od skutočného. Chcú ho dostať do obchodov

Výskumníci predstavili umelo vytvorené mäso, ktoré je na nerozoznanie od skutočného kuracieho mäsa. Chcú ho dostať do obchodov.

Umele maso zo skumavky
Zdroj: NewAfrica / depositphotos.com

Výskumníci vytvorili drobné kúsky umelého kuracieho mäsa v laboratóriu, ktoré ale majú textúru originálneho celého mäsa, informuje portál Phys. 

Autori štúdie toto mäso vytvorili pomocou bioreaktora, ktoré napodobňuje obehovú sústavu živočícha. Umelému tkanivu teda dokáže doručiť potrebné živiny a kyslík. Systém umožňuje vytvorenie približne 10 gramov kuracích svalov pre rôzne aplikácie.  

Odoberaj Vosveteit.sk cez Telegram a prihlás sa k odberu správ

“Náš výskum ponúka škálovateľnú top down stratégiu pre produkovanie celého kusu kulturovaného mäsa a použitím nášho bioreaktoru,” Hovorí Shoji Takeuchi z University of Tokyo.  

Systém, ktorý v rámci štúdie vedci predstavili, dovoľuje výskumníkom nastaviť takmer každý aspekt produkcie umelého mäsa. Okrem konzumácie autori štúdie tvrdia, že by sa umelé mäso mohlo využiť napríklad na testovanie liečiv, či vytváranie biohybridných robotov.  

Vedci z MIT vytvorili umelé kostry pre robotov, ktoré dokážu zo svalov dostať maximum
Zdroj: AI, Vosveteit.sk

Umelé mäso na našich tanieroch

Vedci spomínajú, že výraznou prekážkou v rekonštrukcii veľkých tkanív je vytvorenie dobre distribuovanej siete žíl a ciev. Hrúbka tkanív bez integrovaného obehu bola všeobecne limitovaná na menej ako jeden milimeter. Výskumníci preto považovali za nesmierne náročné vyprodukovať niečo, čo by malo väčšie rozmery ako centimeter.  

“V našom novom výskume sme využili polopriepustné duté vlákna, ktoré imitujú cievy a žily. Pomáhajú nám dostať živiny do umelého tkaniva. Ide o vlákna, ktoré sa bežne využívajú vo vodných filtroch v domácnostiach. Rovnako sa používajú v zariadeniach na dialýzu pre pacientov s poškodením obličiek,” vyjadrili sa autori štúdie.

Autori následne demonštrovali fabrikáciu centimetrového kúsku kuracieho kostrového svalu. Následne výskumníci vyprodukovali “celý rez” mäsa, ktorý vážil niečo cez 10 gramov.  

“Umelo vytvorené mäso je udržateľnejšie a predstavuje etickejšiu alternatívu ku konvenčnému mäsu. Replikovať ale textúru a chuť originálneho mäsa je stále veľmi náročné. Veríme, že naša technológia nám dovolí produkovať mäso s lepšou štruktúrou, textúrou a chuťou. Chceme, aby sa umelé mäso dostalo čo najskôr na trh, no nielen pre konzumáciu. Veríme, že umelé mäso má potenciál aj v oblasti robotiky alebo regeneratívnej medicíny,” hovorí Takeuchi. 

Vedci stále čelia niekoľkým problémom, vrátane spoľahlivej dodávky kyslíku vo väčších tkanivách. Ďalším dôležitým krokom bude aj prechod na materiály, ktoré sú bezpečné pre ľudskú konzumáciu. Autori štúdie veria, že riešením môže byť použiť umelých nosičov kyslíku, napríklad umelé červené krvinky alebo iné riešenia.  

Umelé mäso už čoskoro na našich stoloch 

Výskumníci už v posledných rokoch urobili niekoľko pokrokov v oblasti umelého mäsa. Jedným je štúdia výskumníkov z Hebrew University of Jerusalem. Tí vo svojej novej práci popisujú ekonomicky výhodný spôsob produkcie takzvaného kultivovaného mäsa, teda mäsa, ktoré bolo vytvorené umelo v laboratórnych podmienkach.   

Nový proces ukazuje, že nepretržitá výroba kultivovaného mäsa by mohla vyriešiť niekoľko hlavných problémov, ktoré sa s týmto odborom spájajú. Dokáže vyriešiť škálovateľnosť a zníži celkové náklady pre výrobu kultivovaného mäsa. Po čase by mohol priemysel vyrobiť dostatočné množstvo umelého mäsa na to, aby bolo dostupné na každodenné konzumovanie. Výrobou umelého mäsa chcú výskumníci prispieť k udržateľnejšiemu a etickejšiemu stravovaniu.   

byk dobytok
Zdroj: Pixabay.com (Monsterkoi)

V práci výskumníci demonštrovali filtračný systém TFF (tangential flow filtration), ktorý by umožnil nepretržitú výrobu kultivovaného mäsa. Nový bioreaktor dovoľuje expanziu biomasy na 130-miliárd buniek na liter. Tým dokáže dosiahnuť až 43% váhy na objem. V rámci štúdie vedci nechali bežať tento proces po dobu 20 dní, pričom biomasu mohli zbierať denne.   

Popri tom výskumníci predstavili aj kultivačné médium bez zvieracích komponentov. Toto médium stojí len 63 centov na liter. Použité kultivačné médium podporuje dlhodobú a vysokohustotnú kultiváciu kuracích buniek. Jednoduchšie povedané, predstavená metóda výroby kultivovaného mäsa by mohla výrazným spôsobom znížiť náročnosť a cenu jeho výroby. Nižšia cena a jednoduchšia výroba by mohli priniesť kultivované mäso na pulty obchodov skôr.  Viac sa o umelom mäse môžeš dozvedieť v našom článku. 

Sleduj našu novú Facebook stránku a pridaj sa!

Komentáre