Vedci vytvorili gél, po ktorom sa už neopijete: Pred týmto vás ale nezachráni
Výskumníci vytvorili gél, ktorý pomáha rozkladať alkohol priamo v tráviacom trakte a predísť vzniku toxických látok. Zároveň bráni vstrebávaniu alkoholu do krvi.
Väčšina alkoholu sa do krvného obehu dostáva cez sliznice v žalúdku a črevách. Dnes už vieme, že aj malé množstvo alkoholu, môže ovplyvniť schopnosť človeka koncentrovať sa a reagovať.
Aj jedno pivo zvyšuje šance dopravnej alebo inej nehody a dlhodobá konzumácia alkoholu ničí zdravie človeka. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie umrie na nadmernú konzumáciu alkoholu približne 3-milióny ľudí ročne.
Výskumníci z inštitútu ETH Zurich vytvorili proteínový gél, ktorý dokáže rozložiť alkohol v tráviacej sústave. Testy na laboratórnych myšiach ukázali, že tento gél dokáže mimoriadne rýchlo premeniť alkohol na neškodné látky ešte predtým, ako sa alkohol vstrebe do krvi.
“Proteínový gél presunie rozklad alkoholu z pečene do tráviacej sústavy. To zabraňuje vzniku škodlivej látky acetaldehydu,” tvrdí jeden z autorov štúdie, Raffaele Mezzenga.
Acetaldehyd je toxická látka, ktorá sa spája s mnohými zdravotnými problémami, ktoré vznikajú nadmernou konzumáciou alkoholu. V budúcnosti by sa mohol proteínový gél požiť ústne ešte predtým, ako človek požije alkohol. Gél následne zabráni zvýšeniu hladiny alkoholu v krvi a poškodeniu tela prostredníctvom acetaldehydu.
Autori štúdie vysvetľujú, že tento gél funguje len v prípade, kedy sa alkohol nachádza stále v žalúdku. V praxi to znamená, že nezabráni pocitom nevoľnosti z vysokej hladiny alkoholu v krvi alebo v najhorších prípadoch otrave alkoholom. Zároveň nepomáha obmedziť konzumáciu alkoholu vo všeobecnosti.
Neprehliadni
“Nepiť alkohol je najzdravšia možnosť. Náš proteínový gél by však mohol pomôcť ľuďom, ktorí sa nechcú úplne vzdať pitia alkoholu, no zároveň si ním nechcú ničiť telo. Zároveň platí, že títo ľudia by nemali byť alkoholici, teda nemali by aktívne vyhľadávať účinky alkoholu,” vysvetľuje Mezzenga.
Revolučná ochrana pred alkoholom
Na výrobu proteínového gélu použili vedci bežné srvátkové proteíny. Počas prípravy gélu ich varili niekoľko hodín, aby vznikli dlhé, tenké vlákna. Následne pridali soľ a vodu, čo spôsobilo vyformovanie gélu. Autori štúdie vysvetľujú, že výhodou gélu je jeho mimoriadne pomalé trávenie. Na rozloženie alkoholu však potrebuje niekoľko katalyzátorov.
Vedci použili individuálne atómy železa ako hlavné katalyzátory. Tie distribuovali rovnomerne naprieč proteínovými vláknami. Na spustenie reakcie zároveň treba drobné množstvo peroxidu vodíka. To dosiahli reakciou medzi glukózou a nanočasticami zlata.
Ako sme už spomenuli, gél fungoval pri testoch na myšiach. Keď podávali myšiam gél a alkohol po dobu desiatich dní, všimli si nižšie hodnoty alkoholu, menšie poškodenie pečene a lepšie metabolizovanie tukov oproti kontrolnej skupine. Rovnako aj tkanivá v črevách a iné tkanivá vykazovali menšie poškodenie od alkoholu.
Výskumníci si už nechali gél patentovať. Čakajú ich ešte klinické testy, než môžu gél používať aj ľudia. Autori ale veria, že klinické testy dopadnú rovnako úspešne, ako testy na myšiach.
Komentáre