Vedci hlásia prelom vo výrobe mäsa zo skúmavky. Podarilo sa im znížiť náklady na jeho výrobu, a čoskoro by sa mohlo objaviť v obchodoch

Výskumníci našli spôsob, ako dostať kultivované mäso na pulty obchodov. Nový spôsob výroby drasticky znižuje jeho cenu.

Umele maso zo skumavky
Zdroj: NewAfrica / depositphotos.com

Výskumníci z Hebrew University of Jerusalem vo svojej novej práci popisujú ekonomicky výhodný spôsob produkcie takzvaného kultivovaného mäsa, teda mäsa, ktoré bolo vytvorené umelo v laboratórnych podmienkach.  

Nový proces ukazuje, že nepretržitá výroba kultivovaného mäsa by mohla vyriešiť niekoľko hlavných problémov, ktoré sa s týmto odborom spájajú. Dokáže vyriešiť škálovateľnosť a zníži celkové náklady pre výrobu kultivovaného mäsa. Po čase by mohol priemysel vyrobiť dostatočné množstvo umelého mäsa na to, aby bolo dostupné na každodenné konzumovanie. Výrobou umelého mäsa chcú výskumníci prispieť k udržateľnejšiemu a etickejšiemu stravovaniu.  

Odoberaj Vosveteit.sk cez Telegram a prihlás sa k odberu správ

V práci výskumníci demonštrovali filtračný systém TFF (tangential flow filtration), ktorý by umožnil nepretržitú výrobu kultivovaného mäsa. Nový bioreaktor dovoľuje expanziu biomasy na 130-miliárd buniek na liter. Tým dokáže dosiahnuť až 43% váhy na objem. V rámci štúdie vedci nechali bežať tento proces po dobu 20 dní, pričom biomasu mohli zbierať denne.  

byk dobytok
Zdroj: Pixabay.com (Monsterkoi)

Syntetické mäso za rovnakú cenu ako organické

Popri tom výskumníci predstavili aj kultivačné médium bez zvieracích komponentov. Toto médium stojí len 63 centov na liter. Použité kultivačné médium podporuje dlhodobú a vysokohustotnú kultiváciu kuracích buniek. Jednoduchšie povedané, predstavená metóda výroby kultivovaného mäsa by mohla výrazným spôsobom znížiť náročnosť a cenu jeho výroby. Nižšia cena a jednoduchšia výroba by mohli priniesť kultivované mäso na pulty obchodov skôr.  

“Náš výskum inšpirovalo to, ako Ford priniesol revolúciu v oblasti montážnych liniek pred 110 rokmi. Naše zistenia ukazujú, že nepretržitá výroba dovoľuje produkciu kultivovaného mäsa za zlomok dnešnej ceny bez toho, aby sme sa museli spoliehať na genetickú modifikáciu alebo megafabriky. Táto technológia nás prináša bližšie k tomu, aby sme z kultivovaného mäsa urobili udržateľnú náhradu tradičného živočíšneho chovu,” tvrdí Koby Nahmias, jeden z autorov štúdie.  

Výskum predstavuje výrazný pokrok v ekonomickej dostupnosti kultivovaného mäsa. Autorom štúdie sa podarilo vyriešiť predchádzajúce problémy, pričom jeden z nich bol, že za veľkú cenu sa vyrobilo len málo laboratórne kultivovaného mäsa. Autori výskumu teoretizujú, že by sa dala zraziť cena laboratórne vytvoreného mäsa na cenu organického kuraťa.  

“Táto dôležitá štúdia ponúka dáta, ktoré jasne demonštrujú ekonomickú dostupnosť kultivovaného mäsa. Táto práca potvrdila skoré teoretické výpočty, ktoré naznačovali, že kultivované mäso môžeme vyrábať za cenu menšiu ako dolár na liter bez toho, aby sme obetovali produktivitu, čo je dôležitý faktor na to, aby kultivované mäso mohlo cenovo súťažiť s organickým mäsom,” vyjadril sa doktor Elliot Swartz, hlavný výskumník spoločnosti Cultivated Meat.  

Autori štúdie ale priznávajú, že výslednú cenu kultivovaného mäsa na pulte ovplyvní ešte veľa rôznych faktorov. V práci však vyzdvihujú novú výrobnú metódu, ktorá výrazne pomôže k tomu, aby sme si kultivované mäso dokázali kúpiť za podobnú cenu ako mäso, ktoré momentálne pochádza zo živého zvieraťa.  

maso minced-meat-1747910_960_720
Zdroj: pixabay.com

Etickejšia forma konzumácia mäsa

Nová štúdia robí ešte jednu dôležitú vec. Dokázala nám, že ľudstvo skutočne dokáže naplniť environmentálne a etické ciele, ktoré momentálne hovoria o tom, aby sme upustili od tradičného chovu zvierat.  

Analytici momentálne predpokladajú, že dopyt po živočíšnych bielkovinách sa do roku 2050 zdvojnásobí. Vytváranie kultivovaného mäsa je jedným zo spôsobov, ako by sme mohli tento dopyt naplniť. Dôvod pre kultivované mäso je aj to, že chovný priemysel už naráža na svoje limity. Americká Správa potravín a liečiv už dala kultivovanému mäsu zelenú, no zatiaľ nemáme na trhu jediný takýto produkt. Predchádzajúce analýzy poukazovali hlavne na to, že výroba kultivovaného mäsa na priemyselnej škále je ekonomicky náročná.  

Táto práca ale ukazuje, že to nemusí byť tak. Vedci dokázali nájsť spôsob, ako vytvoriť dostatočné množstvo kultivovaného mäsa za výrazne nižšiu cenu, než dokázali predchádzajúce projekty.  

Sleduj našu novú Facebook stránku a pridaj sa!

Komentáre