Zvieratá sa dostávajú „pod paru“ častejšie, než sme si mysleli: Čo ich k tomu vedie?

Zvieratá konzumujú alkohol častejšie, než sme mysleli
Zdroj: Vedavovrecku.sk, AI

Alkohol má v našej spoločnosti zvláštne postavenie. Dnes už nie je pochýb, že ide o ťažkú drogu, ktorá dokáže rozvrátiť rodiny a zničiť naše zdravie. Napriek tomu ide o látku, ktorá má v spoločnosti svoje postavenie a mnohí z nás si nedokážu odpustiť “pohárik” aspoň raz za čas.  

My ľudia sme však častokrát tvormi mnohých paradoxov, no ako to je s alkoholom vo zvieracej ríši? Možno si už počul vtipné príbehy o tom, že sa nešťastný živočích dostal k nahnitému ovociu, ktoré začalo kvasiť, toto ovocie zožral a následne sa “tackal” po lese, bez najmenšej predstavy o tom, čo sa mu mohlo stať.  

alkohol vino
Zdroj: Krakenimages.com / depositphotos.com

Zvierací „alkoholici“

Aj napriek týmto príbehom výskumníci predpokladali, že konzumácia etanolu v zvieracej ríši je mimoriadne vzácny úkaz a ide o dielo nešťastnej náhody. Vo vedeckej publikácii Cell Press sa však objavuje štúdia, ktorá hovorí niečo iné. Autori štúdie hovoria, že etanol sa prirodzene vyskytuje prakticky v každom ekosystéme a preto existuje vysoká šanca, že ho pravidelne konzumuje väčšina živočíchov, ktoré konzumujú ovocie alebo nektár.  

“Naša práca mení dlhodobo zaužívaný pohľad, že etanol je niečo, čo užívajú len ľudia. V prírode sa vyskytuje v oveľa väčšom množstve, než sme si spočiatku mysleli. Zároveň tvrdíme, že väčšina živočíchov, ktoré sa kŕmia sladkým ovocím, sa s etanolom počas svojho života stretne,” tvrdí behaviorálna ekologička Kimberley Hockings.  

V rámci štúdie autori vysvetľujú, že etanol sa začal na Zemi vyskytovať vo veľkom množstve pred približne 100-miliónmi rokov. Objavil sa v rovnakom čase, ako začali kvitnúce rastliny produkovať nektár a ovocie, ktoré dokázalo kvôli cukru prejsť fermentáciou. Dnes sa etanol vyskytuje v takmer každom ekosystéme, pričom niektoré majú koncentráciu etanolu prirodzene vyššiu ako iné. V niektorých regiónoch, bližšie pri rovníku, prebieha produkcia etanolu celoročne.  

“Prirodzene fermentované ovocie dosahuje len 1 alebo 2% objem alkoholu, no v prírode sa nám už podarilo nájsť fermentované ovocie s 10,2% objemom alkoholu. Živočíchy mali v sebe gény, ktoré umožňovali rozklad etanolu dlho predtým, ako ho začali kvasnice produkovať. Dôkazy nám ale naznačujú, že evolúcia tento mechanizmus ešte viac vyladila pre cicavce a vtáky konzumujúce ovocie a nektár. Do pozornosti dávame hlavne primáty, ktoré vedia efektívne metabolizovať etanol,” vysvetľuje Hockings.  

Hockings ďalej vysvetľuje, že z evolučného hľadiska nie je práve najvýhodnejšie, ak je napríklad opica “sťatá” a popritom lezie po strome, alebo padla noc a okolo nej sa začnú pohybovať rôzne dravce. Práveže to znamená pravý opak, skvelú šancu na to, aby sme svoje gény nepredali ďalej.

opica zrak
Zdroj: Blueton / shutterstock.com

Prečo to robia?

Lenže prečo teda zvieratá schuti konzumujú etanol? Výskumníci v tomto vtipne poukazujú na to, že presne z opačného dôvodu, ako konzumujeme etanol my, ľudia. Keď si človek vyrazí napríklad v piatok večer do mesta a dá si pár pív alebo niečo tvrdé, okrem etanolu prijíma do seba aj kalórie, ktoré by ale radšej niekde zahodil. Zatiaľ čo my ľudia vo väčšine prípadov chceme dosiahnuť stav opitosti, no nezaujímajú nás kalórie, zvieratá to majú práve naopak. Ich cieľom je získať kalórie fermentovaného ovocia, no netúžia sa dostať pod vplyv.  

Existuje ale možnosť, že niektoré živočíchy konzumujú etanol práve preto, že je to etanol. Inými slovami, vedome sa chcú dostať pod paru. Výskumníci ale zatiaľ nemajú dostatok dôkazov na to, aby toto tvrdenie potvrdili. Autori štúdie ale chcú aj naďalej pokračovať v tomto výskume a v ďalších prácach sa zamerajú na to, ako môže etanol vplývať na fyziológiu a evolúciu rôznych živočíchov. 

Komentáre