Mnohí si bez nej nedokážu predstaviť začiatok dňa. Káva nám pomáha pripraviť sa na ďalší deň a má aj veľa pozitívnych, no aj negatívnych dopadov na naše zdravie.
V živote platí, že všetko treba s mierou a nová štúdia, publikovaná v European Society of Cardiology naznačuje, že keď si doprajeme ráno šálku kávy, znižujeme riziko, že umrieme na srdcovo cievne ochorenie a zároveň celkovo znižujeme riziko úmrtia z akéhokoľvek dôvodu. Zároveň ale treba poznamenať, že to neplatí v prípade, ak pijeme kávu každý deň.
“Všetky výskumy zatiaľ poukazujú na to, že pitie kávy nezvyšuje riziko srdcovocievnych ochorení. Zároveň zisťujeme, že pitie kávy môže pomôcť znížiť riziko niektorých chronických ochorení, napríklad cukrovky druhého typu. S ohľadom na účinky kávy na naše telo sme chceli zistiť, či môže čas, kedy kávu pijeme, ovplyvniť to, aký dopad na naše zdravie tento nápoj má,” hovorí doktor Lu Qi, vedúci nového výskumu.
Ďalší pozitívny účinok kávy
V rámci novej štúdie pracovali vedci z dátami viac ako 40-tisíc dospelých ľudí. Tí sa zapojili do zdravotného prieskumu v Spojených štátoch medzi rokmi 1999 a 2018. Prieskum sa okrem iného pýtal aj na jedlo a nápoje, ktoré dobrovoľníci konzumujú aspoň raz za deň, vrátane kávy. Následne zisťoval koľko kávy dobrovoľníci vypijú a v akom čase kávu pijú.
Prieskum zároveň zahŕňal aj podskupinu zloženú z takmer 1 500 dobrovoľníkov. Tí vedcom poskytli detailný prehľad svojich stravovacích návykov, vrátane nápojov, po dobu jedného týždňa. Následne vedci spojili získané dáta s informáciami o úmrtiach a príčinách smrti za obdobie deviatich až desiatich rokov.
Štúdia ukázala, že 36% ľudí pilo kávu ráno (pozn. kedykoľvek pred obedom), 16% pilo kávu počas celého dňa a 46% ľudí kávu nepilo vôbec. Dáta naznačujú, že ľudia pijúci kávu ráno mali o 16% nižšie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny a o 31% nižšie riziko úmrtia na srdcovocievne ochorenie v porovnaní s ľuďmi, ktorí nepili kávu. Ak ale človek pije kávu po celý deň, výskumníci nepozorovali žiadne zníženie rizika.
Pitie kávy ráno má podľa štúdie pozitívny účinok na naše zdravie bez ohľadu na to, či pijeme kávu ráno v miernom alebo veľkom množstve. Ak si doprajeme ale len jednu šálku kávy, stále máme nižšie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny, no nižšie.
“Naša štúdia je prvou ktorá naznačuje, že čas môže hrať úlohu v tom, ako nám káva pomáha zlepšovať zdravie. Zároveň sa nám podarilo ukázať, že to nie je len o tom koľko kávy vypijeme. Keď radíme pacientom ako zlepšiť svoje stravovacie návyky, vo väčšine prípadov nešpecifikujeme čas, no možno by sme to mali v budúcnosti zmeniť,” vysvetľuje Qi.
Výskumníci plánujú aj klinické testy
Táto štúdia nevysvetľuje, prečo pitie kávy ráno znižuje riziko smrti spôsobenej srdcovocievnymi ochoreniami. Jedným z možných vysvetlení je, že ak pijeme kávu poobede, narúšajú sa naše cirkadiánne rytmy. Zároveň poobedňajšie pitie kávy narúša hladiny našich hormónov, napríklad melatonínu. To môže viesť k zmenám rizikových faktorov pre srdcovocievne ochorenia. Môže vznikať napríklad zápal alebo sa mení krvný tlak.
Autori štúdie ale hovoria, že potrebujeme ďalšie výskumy na to, aby sme definitívne potvrdili tento priaznivý účinok kávy. Štúdia pracovala prevažne s americkou populáciou. Autori štúdie chcú rovnaký výskum vykonať aj pri iných populáciách. Naznačujú aj klinické testy, ktoré by viac prezradili o potenciálnom dopade času pitia kávy na naše zdravie.
Ak ráno vypiješ aj dve alebo tri šálky kávy, nemusíš sa báť, že by ti to uškodilo, aspoň podľa výsledkov tejto štúdie. Aj viac kávy ráno môže pomôcť, no vyhnúť by si sa jej mal poobede.