Dopraješ si denne jeden kávu alebo čaj? Neprestávaj! V tomto ti môže veľmi pomôcť
Káva alebo čaj? Niekto môže spadať len do jedného tábora, niekto iný nerobí rozdiely a vie si vychutnať oba nápoje, podľa toho či je ráno alebo večer, alebo podľa počasia. Výskum z inštitúcie WILEY ale naznačuje, že robíš chybu, ak patríš do skupiny, ktorá nepije ani kávu ani čaj. Ukazuje sa, že tieto nápoje môžu potenciálne znížiť riziko rakoviny hlavy a krku.
K tomuto záveru sa výskumníci dopracovali analýzou viac ako desiatky štúdií, ktoré ukázali, že káva a čaj majú potenciál znížiť riziko tejto rakoviny. Autori zároveň poukazujú, že v minulosti sa tejto téme venovalo viacero výskumov, ktoré ale priniesli nekonzistentné výsledky. Analyzované štúdie pochádzali od vedeckých skupín z celého sveta a v rámci nich dobrovoľníci vypĺňali dotazníky ohľadom konzumácie kávy a čaju za deň, týždeň, mesiac a rok.
Pomáha káva a čaj znížiť riziko rakoviny?
Dokopy sa do štúdie zapojilo viac ako 9 500 dobrovoľníkov s rakovinou hlavy a krku a viac ako 15 700 zdravých jedincov, ktorí slúžili ako kontrolná vzorka. Výskumy ukázali, že ľudia, ktorí počas dňa vypili viac ako 4 poháre kávy mali o 17% nižšie riziko všeobecnej rakoviny hlavy a krku, 30% nižšie riziko rakoviny úst a 22% nižšie riziko rakoviny hrdla. Pitie 3 až 4 hrnčekov kávy so sebou nieslo až o 41% nižšie riziko rakoviny hrtanovej príklopky.
Ak nemáš veľmi v láske kofeín, aj bezkofeínová káva mala priaznivé účinky. V tomto prípade pozorovali výskumníci o 25% nižšie riziko rakoviny úst. Pitie čaju sa spája s 29% nižším rizikom rakoviny hrtanovej príklopky. Ak vypiješ aspoň 1 pohár čaju denne, celkovo sa znižuje všeobecné riziko rakoviny hlavy a krku o 9% a 27% nižším rizikom rakoviny hrtanovej príklopky. Autori štúdie ale upozorňujú aj na to, že pitie viac ako 1 pohára čaju so sebou nesie 38% vyššie riziko rakoviny hrtana.
“Výskumníci už v minulosti sledovali, či konzumácia kávy alebo čaju môže znížiť riziko určitých typov rakovín. Naša práca sa na tieto štúdie pozrela hlbšie a odhalila, že skutočne existuje prepojenie medzi konzumáciou kávy alebo čaju a nižším rizikom špecifických typov rakovín v oblasti hlavy a krku. Dokonca sme zistili, že aj bezkofeínová káva má menšie, no aj tak pozitívne účinky,” vyjadrila sa Yuan-Chin Amy Lee, jedna z autorov štúdie.
Vedci zároveň poukazujú na to, že pitie kávy a čaju môže predstavovať pre ľudí len časť širšieho rituálu. Ten môže byť pomerne komplexný. Hoci výskum ukázal, že konzumácia týchto nápojov znižuje riziko určitých typov rakovín, výskumníci analyzovali len tie práce, ktoré sa zameriavali na tieto dva špecifické nápoje. Znamená to, že ešte nemôžeme s istotou povedať, že priamo pitie kávy alebo čaju má potenciál znížiť riziko rakoviny. Autori štúdie však plánujú aj ďalšie kroky, v ktorých sa lepšie pozrú aj na kontext konzumácie čaju alebo kávy
Káva je fascinujúci nápoj
Nedávno sme ti priniesli článok o ďalšej “zázračnej” vlastnosti kávy, no tentokrát v spolupráci s cukrom. Výskumníci z Hirošimskej univerzity skúmali na myšiach, ako na nich vplýva kombinácia kofeínu a sladidiel. Ukázalo sa, že tak obľúbená “káva s cukrom” môže ovplyvniť naše cirkadiánne rytmy.
Výskum ukázal, že pridanie cukru alebo umelých sladidiel ku kofeínu spôsobilo u myší výrazné zmeny v ich denných a nočných cykloch. Tento jav sa prejavil nezávisle od prirodzených svetelných podmienok. Je všeobecne známe, že kofeín má výrazný potenciál ovplyvniť náš denný a nočný cyklus. V spolupráci s cukrom získava účinky, ktoré by ťa možno nenapadli. Viac sa o nich dočítaš v tomto článku.
Komentáre