umele sladidlo a cukor
Zdroj: Antonio Guillem / shutterstock.com
Zdravie

Ak si dopraješ sladké raz za čas, telo ti poďakuje. Tomuto sa ale oblúkom vyhni, radia vedci!

Mnohí z nás si nevedia odpustiť niečo sladké, aspoň raz za čas, ako odmenu po ťažkej skúške alebo len tak, večer pri filme. Nová  štúdia, publikovaná vo Frontiers hovorí, že ak si občasne doprajeme niečo sladké, napríklad kúsok koláča, nemusíme sa báť o naše zdravie. Existuje ale jedna vec, ktorej by si sa mal vyhnúť úplne.  

Výsledky novej štúdie naznačujú, že hlavne sladké nápoje so sebou nesú vyššie riziko srdcovocievnych ochorení. Pitie sladených bublinkavých nápojov, ako sú rôzne koly, či iné limonády môže zvýšiť riziko mŕtvice, srdcovej zástavy či fibrilácie srdcových predsiení.  

Nová štúdia sa zameriavala na to, ako pridaný cukor môže ovplyvniť u človeka riziko srdcovocievnych ochorení. Nie je prekvapením, že ak konzumujeme veľké množstvo cukru, riziko týchto ochorení je väčšie. Čo ale prekvapilo aj samotných vedcov je fakt, že aj extrémne nízky príjem cukru môže zvýšiť riziko srdcovocievnych ochorení. V praxi to znamená, že sladkostiam by sme nemali veľmi holdovať, no zároveň sladké nie je niečo, čo by sme mali zo života úplne odstrániť. Občas si teda môžeme dať kúsok koláča a nielen že nám telo odpustí, dokonca nám poďakuje.  

To ale neplatí, ak sa rozprávame o sladených bublinkavých nápojoch.  

“Najzarážajúcejším zistením z našej štúdie je to, že odlišné zdroje pridaného cukru majú odlišný vplyv na naše srdcovocievne zdravie. Tento zarážajúci kontrast ukazuje dôležitosť zvážiť nielen množstvo konzumovaného cukru, ale aj jeho zdroj,” tvrdí Suzanne Janzi, jedna z autorov štúdie.

Sladké nápoje sú najhoršie

Srdcovocievne ochorenia sú momentálne vedúcou príčinou smrti v Európe. Väčšina lekárov odporúča obmedzenie príjmu cukru pre ochranu zubov a zlepšenia stravovania, výskumníci len povrchovo skúmali dopad cukru na srdcovocievne ochorenia. Autori novej štúdie vysvetľujú, že zmena stravovacích návykov je najjednoduchší spôsob, ako znížiť riziko srdcovocievnych ochorení.  

V rámci tohto výskumu vedci analyzovali zdravotné údaje takmer 70-tisíc dobrovoľníkov. Tých rozdelili na tri skupiny, ktoré boli vytvorené na základe toho, v akej forme dobrovoľníci cukor prijímali. Prvá skupina konzumovala cukor vo forme rôznych poliev, napríklad medu. Druhá skupina konzumovala koláče alebo iné sladkosti a posledná skupina pila sladké sýtené nápoje. Popri tom skúmali riziko siedmich srdcovocievnych ochorení, vrátane dvoch typov mŕtvice, srdcového infarktu, zástavy srdca a iných.  

Štúdia ukázala, že pitie sladených limonád je pre naše zdravie horšie, ako akákoľvek iná forma cukru. Tekuté cukry v sladených nápojoch typicky poskytujú menej nasýtenia ako v rámci iných foriem sladkostí. Znamená to, že nás menej zaplnia a je šanca, že sladkých nápojov vypijeme viacej.  

“Zároveň ale musíme brať ohľad aj na kontext. Sladkosti, napríklad koláče, typicky konzumujeme pri sociálnych udalostiach. Sladené nápoje môžeme konzumovať pravidelnejšie,” vysvetľuje Janzi.  

Rôzne formy cukru ovplyvňovali riziko sledovaných srdcovocievnych ochorení inak. Celkovo prijímanie väčšieho množstva cukru vedie k vyššiemu riziku ischemickej mŕtvice či zástave srdca.  

umele sladidlo a cukor
Zdroj: Antonio Guillem / shutterstock.com

Nevyhýbaj sa sladkému úplne

Ako sme už spomenuli na začiatku, naše srdcovocievne zdravie si môžeme zhoršiť aj tým, ak nekonzumujeme sladké vôbec. Autori štúdie v tomto smere dodávajú, že občasná sladkosť je pre naše zdravie skutočne prospešná, viac ako keby sme sa sladkému vyhýbali úplne.  

“Tieto výsledky sa môžu odzrkadľovať od základného správania. Ak človek prijíma len veľmi málo cukru, pravdepodobne má veľmi prísnu diétu alebo obmedzuje cukor kvôli existujúcim zdravotným problémom. Naša štúdia naznačuje, že extrémne nízky príjem cukru nemusí byť prospešný pre naše srdcovocievne zdravie,” tvrdí Janzi.  

Autori štúdie chcú v tomto výskume pokračovať naďalej, aby zistili viac informácií o tom, ako cukor ovplyvňuje naše srdcovocievne zdravie.  

Ďalší článok Predošlý článok

Môže sa vám tiež páčiť