ANDROIDBezpečnosťSpravodajstvo

Toto povolenie smartfónu hackeri využívajú najčastejšie, aby vám ukradli prihlasovacie údaje do rôznych služieb. Skontrolujte si ho hneď teraz!

Niektoré povolenia, ktoré udeľujeme aplikáciám, sú nebezpečnejšie, než tie druhé. Toto jedno patrí k tým potenciálne nebezpečnejším.

Natrafiť na online podvod nie je v súčasnosti nič náročné. Sú na každom rohu. Od falošných hovorov alebo SMS správ, až po nebezpečný softvér. Hackeri vedia využiť rôzne slabiny v našich zariadeniach, aby obišli mechanizmy ochrany, no pravdou je, že veľakrát im ich prácu uľahčujeme. Častokrát, keď si nahráme do zariadenia pochybný softvér, tak mu odklikáme aj také povolenia, ktoré by sme nemali.

Môžeme aplikáciám napríklad odsúhlasiť, aby mohli pristupovať k upozorneniam telefónu. Málokoho ale napadne, že ak toto povolenie udelíme aplikácii, tak môže čítať prijaté správy z aplikácií ako WhatsApp, Signal a ďalšie. Alebo môžeme softvéru povoliť, aby mohol inštalovať ďalšie aplikácie a to aj bez nášho vedomia. Dnes by sme chceli upozorniť na ďalšie nebezpečné povolenie, ktoré dokáže útočník využiť, aby sa dostal do účtov na sociálnych sieťach, internet bankingu a podobne.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Toto povolenie aplikáciám len tak neudeľujte

Možno sa vám už v minulosti stalo, že sa vám niekto cudzí prihlásil do vášho účtu na Facebooku alebo do inej služby a to aj napriek tomu, že máte krkolomné heslo. Do našich telefónov si často sťahujeme mobilné aplikácie, aby sme si uľahčili nejakú činnosť. Málokto si ale uvedomuje, že povolenia, ktoré im udeľujeme, sú potenciálne nebezpečné. Tieto privilégia môžu aplikácie využívať za rôznym účelom a nie len tým, na ktorý to deklarujú. Jedno z takýchto povolení je aj prekrývanie iných aplikácií. Toto povolenie sa od smartfónu k smartfónu volá mierne inak, ale vo všeobecnosti ho nájdeme v nastaveniach telefónu v sekcii Aplikácie potom, ako si otvoríme kartu s povoleniami so špeciálnym prístupom.

V prípade telefónov Samsung otvorte Nastavenia smartfónu. Vyhľadajte teraz kartu Aplikácie. Vo vrchnej časti obrazovky kliknite na tri zvislé bodky a z ponuky vyberte Špeciálny prístup. Viď snímky obrazovky nižšie.

Teraz vyhľadajte povolenie Zobrazovať navrchu. Ako kliknete na túto možnosť, tak uvidíte zoznam aplikácií, ktoré disponujú týmto privilégiom.

Čo toto povolenie robí?

„Toto povolenie umožňuje aplikácii zobrazovať veci nad inými aplikáciami, ktoré používate. Môže to rušiť vaše používanie iných aplikácií.“, znie popis funkcie.

Ak udelíte toto privilégium nejakej aplikácii, tak môže zobraziť nad inou aplikáciou napríklad prihlasovacie okno do nejakej služby. Predstavte si situáciu, že hacker navrhne falošné prihlasovacie okno do Facebooku, a ako kliknete na ikonu Facebooku vo vašom telefóne, tak sa nad ňou zobrazí toto prihlasovacie okno. Pravdepodobne sa do služby prihlásite a nebudete sa ničomu čudovať. Veď prečo aj, proste vám Facebook povedal, že sa je potrebné prihlásiť. Ako tieto údaje vyplníte, tak okno zmizne a vy budete môcť pokračovať do aplikácie. Útočník tak získa, čo hľadal a to bez toho, aby ste si to uvedomili.

Samozrejme, príklad so sociálnou sieťou je len jedným. Útočník môže zobraziť prihlasovacie okno aj nad inými aplikáciami, napríklad nad aplikáciou vašej banky. Úspešnosť útoku v tomto prípade závisí len od toho, ako vierohodne dokáže útočník napodobniť prihlasovacie okno do aplikácie banky.

Preto s týmto povolením pracujte opatrne a udeľujte ho len aplikáciám, u ktorých viete, že stojí za ním vierohodný vývojár.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Zobraziť komentáre
Close
Close