BezpečnosťNávody

Tieto nastavenia súkromia na Facebooku nepodceňujte, mali by ste si ich hneď teraz upraviť!

Facebook je studňou informácií o vás a niekto cudzí nepotrebuje ani výnimočné zručnosti, aby si ich stiahol Tieto nastavenia súkromia si upravte.

Facebook už možno nie je až taký populárny ako pred niekoľkými rokmi, no stále sa považuje za jednu z najznámejších a najvyužívanejších sietí. Mnohí zdieľame na Facebooku fotografie z nášho života, statusy, alebo príspevky, ktoré chceme ukázať aj našim známym.

Táto sociálna sieť poskytuje množstvo spôsobov, ako zdieľať obsah s najbližšími, no zároveň nemusí byť až tak jasné, kto všetko sa môže k vašim príspevkom dostať. Našťastie Facebook poskytuje aj množstvo nastavení súkromia, vďaka ktorým môžete kontrolovať to, kto má prístup k vašim príspevkom a kto nie.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Kto môže vidieť vaše fotografie?

Nahrávanie a zdieľanie fotografií môže tvoriť pomerne veľkú časť našej aktivity na Facebooku. Vždy, keď nahrávate nejaký obrázok alebo fotografiu, si môžete vybrať, kto k nej bude mať prístup. Môžete si vybrať, či fotografiu uvidia všetci, vaši priatelia, vaši priatelia okrem konkrétnych ľudí alebo či pôjde o súkromnú fotografiu a prístup k nej budete mať len vy.

Stačí, ak si otvoríte akúkoľvek vami nahratú fotografiu a kliknete na tri bodky v pravom hornom rohu. Otvorí sa vám menu, v ktorom nájdeme možnosť upraviť nastavenia súkromia.

Tieto nastavenia súkromia na Facebooku neprehliadnite
Zdroj: Vosveteit.sk

V nej uvidíte možnosti, aké máte k dispozícii. Stačí si vybrať tú, ktorá vám vyhovuje najviac.

Tieto nastavenia súkromia na Facebooku neprehliadnite

Vymažte príspevok, ktorý ste nechceli uverejniť

Občas sa stane, že niečo omylom zazdieľame alebo si všimneme starší príspevok, s ktorým už nesúhlasíme. Aj v tomto prípade je riešenie veľmi jednoduché, stačí ho vymazať alebo presunúť do archívu.

Nájdeme si príspevok a opäť si otvoríme menu, ktoré sa nachádza pod tlačidlom troch bodiek napravo. Otvoria sa nám možnosti, v ktorých môžeme príspevok buď vymazať, archivovať alebo si nastaviť súkromie.

Tieto nastavenia súkromia na Facebooku neprehliadnite
Zdroj: Vosveteit.sk

Kto vás môže kontaktovať a vidieť váš profil?

Ak nechcete, aby si mohol ktokoľvek pozrieť váš zoznam priateľov, môžete ho pred zrakom ostatných schovať.

Tentokrát musíme ísť do nastavení, ktoré nájdeme v ponuke Facebooku. Tá sa nachádza napravo hore. Následne si otvoríme nastavenia a tam nájdeme možnosť ako vás môžu ľudia nájsť a kontaktovať.

Tieto nastavenia súkromia na Facebooku neprehliadnite
Zdroj: Vosveteit.sk

Otvorí sa vám menu s niekoľkými možnosťami, v ktorých si môžete nastaviť kto vás môže požiadať o priateľstvo alebo kto vidí váš zoznam priateľov. Po otvorení jednej z možností sa vám objavia už známe nastavenia súkromia.

Ktoré aplikácie majú prístup k vášmu účtu?

Do niektorých aplikácií sa môžete prihlásiť aj pomocou Facebooku. Je to síce jednoduchšie, no v takomto prípade si môže aplikácia o vás stiahnuť aj údaje, ktoré ste jej nechceli dať. Ak chcete vedieť, ktoré aplikácie a weby majú k vášmu účtu prístup, otvorte si nastavenia a nájdite možnosť aplikácie a weby v kolónke povolenia.

Tieto nastavenia súkromia na Facebooku neprehliadnite
Zdroj: Vosveteit.sk

Otvorí sa vám zoznam, v ktorom máte rôzne aplikácie a weby, do ktorých ste sa prihlasovali cez Facebook.

Tieto nastavenia súkromia na Facebooku neprehliadnite
Zdroj: Vosveteit.sk

Kliknite si na možnosť, ktorú chcete odstrániť a otvorí sa vám nové okno, v ktorom uvidíte čo si aplikácia berie a v prípade potreby ju môžete tlačidlom odstrániť vymazať.

Tieto nastavenia súkromia na Facebooku neprehliadnite
Zdroj: Vosveteit.sk

Ako vidí váš profil cudzí človek?

Ak ste sa pohrali s nastaveniami súkromia, môžete sa pozrieť na to ako váš profil uvidí človek, ktorého nemáte v priateľoch. Stačí, ak si otvoríte nastavenia profilu tlačidlom vedľa možnosti upraviť profil.

Následne nájdeme možnosť prezerať ako.

Tieto nastavenia súkromia na Facebooku neprehliadnite
Zdroj: Vosveteit.sk

Po kliknutí na túto možnosť sa vám ukáže profilová stránka tak, akoby ju sledoval niekto cudzí. Môžete si však pozrieť aj to, ako ju vidia vaši priatelia.

Tieto nastavenia súkromia na Facebooku neprehliadnite
Zdroj: Vosveteit.sk

Táto možnosť je skvelá na to, aby ste mali lepšiu predstavu o tom, s kým zdieľate svoje fotografie, zoznam priateľov, alebo ďalšie veci. Pomocou tohto zobrazenia si tak viete lepšie ustrážiť súkromie.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close