Veda a výskum

Sú umelé sladidlá pre nás neškodné? Toto jedno môže zvýšiť riziko infarktu, varujú vedci

Umelé sladidlá nájdeme v nízkokalorických alebo keto produktoch, no ich dlhodobý účinok na ľudské telo nie riadne preskúmaný.

Nový výskum kliniky v americkom meste Cleveland dokázal, že erythritol, pomerne rozšírené umelé sladidlo, môže viesť k vyššiemu riziku infarktu a mŕtvice. Výskum vedci publikovali v Nature Medicine.

V rámci výskumu vedci pracovali so vzorkou viac ako 4-tisíc ľudí ako v Spojených štátoch, tak aj v Európe. Tí, ktorí mali v krvi vyššie hladiny erythritolu mali zároveň vyššie riziko, že si prejdú infarktom, mŕtvicou alebo inou vážnou srdcovou udalosťou. Výsledky ich práce dokazujú, že toto umelé sladidlo má potenciál vytvárať krvné zrazeniny a tým aj upchať cievy.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Umelé sladidlá ako erythritol sa v posledných rokoch dostávajú do popredia, no musíme zistiť, aké majú dlhodobé následky. Kardiovaskulárne ochorenia sa objavujú čoraz častejšie a srdcové ochorenia sú globálne vedúcou príčinou smrti,“ vysvetľuje Stanley Hazen, jeden z autorov výskumu.

Umelé sladidlá sa dnes používajú ako náhrada cukru v nízkokalorických a „keto“ produktoch. Podobné produkty sa častokrát odporúčajú ľuďom trpiacich obezitou, pretože im pomáhajú zmierniť kalorický prísun. Obezita však sama o sebe prináša zvýšené riziko infarktu alebo mŕtvice. Erythritol je na 70% rovnako sladký ako cukor a vzniká fermentovaním kukurice. Po požití sa ale toto umelé sladidlo nedokáže metabolizovať. Spravidla opúšťa telo prostredníctvom moču.

Zaujímavosťou v tomto prípade je, že malé množstvo erythritolu telo vytvára prirodzene. Ak ho však konzumujeme, hladiny tohto sladidla v tele rastú. Čo sa tohto sladidla týka, americká Správa potravín a liečiv ho označila za všeobecne neškodné. Znamená to, že si toto sladidlo nevyžaduje ďalšie štúdie ohľadom dlhodobej bezpečnosti.

„Považujeme za dôležité vykonať ďalšie štúdie ktoré by preskúmali dlhodobý vplyv umelých sladidiel, nielen erythritolu, na ľudské telo. Zameriame sa aj na riziko infarktu či mŕtvice u ľudí, ktorí majú na tieto ochorenia nábeh,“ tvrdí Hazen.

Autori tohto výskumu zdôrazňujú, že ich práca nie je všetko. Táto štúdia mala niekoľko obmedzení, preto sa vyžadujú ďalšie výskumy, ktoré by priniesli viac svetla do tejto záhady.

Rizikové potraviny

Nielen cukor, ale aj soľ môže v niektorých prípadoch zvýšiť riziko infarktu. Dokazujú to autori štúdie z minulého roka. Kuchynská soľ môže v určitých prípadoch aktivovať inflamazóm NLRP3, ktorý je zapojený do zápalových reakcií. Až 50% ľudí trpiacich hypertenziou pociťuje pri konzumácii slaného jedla zvýšenie krvného tlaku. Rovnaký prípad nastáva pri 25% ľudí s normálnym tlakom.

Ak vedci vypli alebo odstránili NLRP3, citlivosť na soľ zmizla a ak tento inflamazóm pridali naspäť, citlivosť na soľ opäť prepukla. Zároveň sa dozvedeli, že aktivácia NLRP3 závisela na vstupe soli cez kanál ENaC. Autori štúdie predpokladajú, že by na základe svojich zistení dokázali vytvoriť krvný test, ktorý by citlivosť tlaku na soľ dokázal ukázať.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close