Nie ľudia, ale mikróby. Štúdia ukázala prstom na väčšieho tvorcu metánu v atmosfére, než sme my

Výskumníci zistili, čo drasticky zdvihlo metán v atmosfére Zeme. Ukázalo sa, že hlavným vinníkom sú v tomto prípade mikróby.

globalne oteplovanie mikroby
Zdroj: Vosveteit.sk, AI

Výskumníci z University of Colorado Boulder vo svojej novej štúdii tvrdia, že ku globálnemu nárastu emisií metánu medzi rokmi 2020 a 2022 prispeli viac mikróby, nie fosílne palivá, ako sa spočiatku predpokladalo.  

Metán je ešte silnejším skleníkovým plynom ako oxid uhličitý. Výskumníci preto považujú za dôležité zistiť, z akých zdrojov pochádzajú jeho emisie. Odhalením zdrojov môžeme navrhnúť lepšie stratégie na to, aby sme emisie metánu potlačili.  

Odoberaj Vosveteit.sk cez Telegram a prihlás sa k odberu správ

Momentálne metán zodpovedá za približne tretinu otepľovania, ktoré nastalo od industriálnej revolúcie. Atmosféra obsahuje síce menej metánu ako oxidu uhličitého, no metán dokáže zachytiť 30-krát viac tepla ako oxid uhličitý. Ak sa pozeráme na globálne otepľovanie na časovej osi 100 rokov. Metán predstavuje dôležitý problém, s ktorým sa musíme vysporiadať, ak chceme zvládnuť krízu globálneho otepľovania. 

Takto vyzerá vylučovanie emisií CO2 v praxi.
Zdroj: Pixabay (Chris_LeBoutillier)

“Od začiatku 18. storočia sa koncentrácie metánu v atmosfére takmer strojnásobili,” hovorí jeden z autorov štúdie, Jianghanyang Li.

V tomto prípade nie sme na vine

Oxid uhličitý dokáže ostať v atmosfére celé tisícročia. Na rozdiel od neho metán degraduje do desiatich rokov. Výskumníci vysvetľujú, že ak sa nám podarí správnym spôsobom adresovať problém metánu, mohlo by to mať okamžitý a silný dopad na spomalenie globálneho otepľovania. Výskumníci prirovnávajú problém metánu k nízko visiacemu jablku, ku ktorému sa vieme dostať bez toho, aby sme museli komplikovane šplhať na jabloň.  

Ako sme uviedli hneď na začiatku, autori novej štúdie dokázali, že za zvyšovanie koncentrácie metánu v atmosfére môžu primárne mikróby, nie spaľovanie fosílnych palív, ako sme donedávna predpokladali.  

“Obmedzenie používania fosílnych palív je stále kľúčom k efektívnemu adresovaniu globálneho otepľovania, no zároveň by sme mali znížiť aj množstvo vyhodeného jedla a obmedziť spotrebu červeného mäsa, aby sme znížili našu individuálnu metánovú stopu,” vysvetľuje Li.  

Predchádzajúce výskumy ukazovali, že produkcia fosílnych palív zodpovedá približne 30% globálnych metánových emisií. Nová štúdia ale ukazuje, že mikrobiálne zdroje, napríklad mokrade, chov dobytka či smetiská, produkujú oveľa viac metánu, pričom zodpovedajú až za viac ako polovicu globálnych emisií metánu. Metán vytvárajú mikroorganizmy, ktoré žijú v pôde alebo v žalúdkoch dobytka. Metán vzniká tým, že mikróby rozkladajú organickú hmotu.  

Laboratórium, v ktorom výskumníci pracujú, dostáva vzorky vzduchu z 22 miest po celom svete každý týždeň alebo každé dva týždne. Následne výskumníci izolujú jednotlivé zložky vzduchu, napríklad CO2 alebo metán. Výskumníci následne analyzujú rôzne typy atómov uhlíka a to im dovoľuje zistiť odkiaľ metán pochádza.  

bakteria
Zdroj: Kateryna Kon / Shutterstock.com

Mikróby drasticky zvýšili koncentráciu metánu v atmosfére

Vedci si všimli, že metán v atmosfére rapídne rastie od roku 2007. Následne sa na chvíľu stabilizoval a v roku 2020 výskumníci z NOAA nahlásili zatiaľ najväčší nárast metánu od roku 1983, kedy začali tieto dáta zbierať. Tento rekord bol prekonaný opäť v roku 2021.  

Výskumníci preto vytvorili počítačové simulácie, ktoré ukázali, akými procesmi by mohlo dôjsť k takému stavu metánu, ktorý pozorovali prístroje. Simulácie ukázali, že medzi rokmi 2020 a 2022 bol drastický nárast metánu spôsobený primárne mikrobiálnymi zdrojmi. Mikroskopické organizmy však hrajú veľkú úlohu v produkcii metánu už od roku 2007.  

“Niektoré výskumy naznačovali, že hlavne ľudská činnosť bola primárnym zdrojom metánu v posledných rokoch. Tieto štúdie sa ale nepozreli na izotopický profil metánu, ktorý nás doviedol k inému záveru. Predchádzajúce výskumy teda pracovali s neúplným obrazom o emisiách metánu,” vysvetľuje Xin Lan, spoluautorka štúdie.  

Autori štúdie zároveň priznávajú, že zatiaľ nevieme, či zvýšené emisie mikróbov pochádzajú z prírodných alebo ľudských zdrojov. Medzi prírodné zdroje môžeme brať napríklad rôzne mokrade. Za ľudské zdroje sa zas považujú hlavne smetiská alebo poľnohospodárstvo, či chov dobytka. V ďalšej práci sa však ponoria do tohto problému hlbšie.  

Sleduj našu novú Facebook stránku a pridaj sa!

Komentáre