Je to tichý zabijak, varujú vedci: Soľ môže v niektorých prípadoch zvýšiť tlak človeka a aj riziko infarktu, či iných chorôb

Táto reakcia postihuje ako ľudí s vysokým tlakom, tak aj ľudí, ktorí vysoký tlak nemajú.

Soľ môže byť v niekorých prípadoch tichým zabijakom
Zdroj: Pixabay (Vector8DIY), PNGwing, Úprava: Vosveteit.sk

Nový výskum z Vanderbilt University dokázal, že príjem soli môže u niektorých ľudí viesť k zvýšeniu krvného tlaku a vyššiemu riziku srdcovocievnych ochorení.

Môže za to aktivácia inflamazómu NLRP3, proteínového komplexu zapojeného do zápalových procesov. Autori štúdie uvádzajú, že približne 50% ľudí s hypertenziou (pozn. redakcie: Zvýšeným krvným tlakom) vykazujú zvýšenie tlaku po konzumácii slaného jedla. Rovnaký proces nastáva aj pri 25% ľuďoch s normálnym tlakom.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Zvýšenie krvného tlaku ako odpoveď na konzumáciu soli môže byť dostatočne výrazný na to, aby spustil srdcový infarkt, mŕtvicu alebo zástavu srdca. Napriek tomu sa nediagnostikuje a nelieči, je to tichý zabijak,“ vysvetľuje Annet Kirabo, jedna z autorov štúdie.

O niečo viac sú touto reakciou postihnutí starší ľudia. Kirabo spolu s vedeckým tímom skúmali úlohu imunitných buniek v prípade vysokého krvného tlaku vyvolaného konzumáciou soli. V predchádzajúcich prácach zistili, že sodíkový kanál ENaC sprostredkuje vstup soli do imunitných buniek. To vedie k vzniku reaktívnych molekúl a zvýšeniu tlaku v dôsledku zápalovej odpovedi, pripomínajúcej autoimunitnú reakciu.

Tichý zabijak

Vo svojej práci zistili, že inflamazóm NLRP3 prešiel pri ľuďoch citlivých na prijímanie soli, dynamickou zmenou. Svoje tvrdenie podporujú dátami z experimentov, pri ktorých pracovali s dobrovoľníkmi. Následne sa obrátili na model myší, aby mechanizmus lepšie preskúmali.

Ak vypli alebo odstránili NLRP3, citlivosť na soľ zmizla a ak tento inflamazóm pridali naspäť, citlivosť na soľ opäť prepukla. Zároveň sa dozvedeli, že aktivácia NLRP3 závisela na vstupe soli cez kanál ENaC. Autori štúdie predpokladajú, že by na základe svojich zistení dokázali vytvoriť krvný test, ktorý by citlivosť tlaku na soľ dokázal ukázať. Ten by mohol fungovať v oboch prípadoch, teda nezáviselo by na tom, či má konkrétny pacient vysoký tlak alebo nie.

„Aktivácia inflamazómu NLRP3 môže byť potenciálny bioukazovateľ toho, či je krvný tlak pacienta citlivý na soľ alebo nie. Tlak pacienta pritom nehrá žiadnu úlohu,“ tvrdí Kirabo.

Ak by sa im podarilo citlivosť odhaliť, v budúcnosti by mohli pri ohrozených pacientoch znížiť riziko srdcovocievnych ochorení a možnej smrti. Autori zároveň poukazujú na to, že približne 25% ľudí má síce normálny tlak, no konzumáciou soli sa zvyšuje, čo rovnako vedie k riziku náhleho úmrtia.

Kanál ENaC v imunitných bunkách sa kompletne líši od kanálu ENaC, ktorý sa nachádza v obličkách. Ak by výskumníci našli spôsob ako špecificky cieliť na kanál v imunitných bunkách, mohli by potenciálne vysoký tlak liečiť. Výskumníci vo svojej práci naďalej pokračujú. V ďalších krokoch sa pokúsia lepšie pochopiť a charakterizovať ENaC kanály v imunitných bunkách.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre