SpravodajstvoVeda a výskum

Čoraz viac ľudí pred 50-kou dostáva rakovinu: Zhoršuje sa to s každou generáciou, tvrdí štúdia!

Vedci z Harvardu odhalili znepokojivý trend, ktorý sa začal približne od 90. rokov minulého storočia.

Obšírna štúdia vedcov z harvardskej univerzity prináša znepokojivú správu. Približne od 90. rokov minulého storočia sa postupne zvyšuje výskyt niekoľkých druhov rakoviny pri ľuďoch pod 50 rokov. Pre potreby štúdie sa vedci pozreli na všetky dostupné dáta ako aj rôzne faktory, ktoré by k tomuto trendu mohli prispievať.

„Počas našej štúdie sme objavili zvláštny efekt. Ten nám ukázal, že každá ďalšia generácia má o niečo vyššie riziko vývoja rakoviny, a to pravdepodobne kvôli faktorom, ktorým boli vystavení v mladom veku,“ vyjadril sa Shuji Ogino, jeden z autorov štúdie.

Práca vedcov z Harvardu poukazuje na to, že ľudia narodení v novom tisícročí majú vyššie riziko rakoviny pred 50 rokom života ako ľudia narodení v 90. rokoch. Tento negatívny trend bude podľa názoru autorov štúdie pokračovať aj v nadchádzajúcich generáciách. Ogino spolu s vedeckým tímom analyzovali dostupné dáta pre 14 druhov rakovín v rozmedzí rokov 2000 až 2012. Keď odhalili, že riziko stúpa s každou ďalšou generáciou, hľadali rôzne faktory, ktoré by k tomu mohli viesť.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Životný štýl a stravovanie

Medzi možné faktory patria stravovacie návyky, životný štýl, váha, či vystavenie sa environmentálnym rizikám a mikrobiómom. Všetky spomenuté faktory prešli za niekoľko desaťročí výraznými zmenami. Autori štúdie prichádzajú s hypotézou, že za skorý výskyt rakoviny patrí západný životný štýl a stravovacie návyky.

Zároveň sa ukázalo, že za skorý vývoj rakoviny môže aj konzumácia alkoholu, nedostatok spánku, fajčenie, obezita a konzumovanie priemyselne spracovávaných potravín. Prekvapivým zistením pre vedcov bolo to, že dĺžka spánku dospelých ľudí sa za posledné dekády až tak nemenila, no deti dostávajú oveľa menej spánku než v minulosti. Od 50. rokov minulého storočia sa výrazne zvýšila konzumácia alkoholu a začal prevládať sedavý životný štýl.

„Zo 14 skúmaných rakovín bolo až 8 spojených s tráviacim systémom. Jedlo ktoré konzumujeme kŕmi mikroorganizmy v našom tráviacom trakte. Stravovacie návyky priamo ovplyvňujú zloženie nášho črevného mikrobiómu a tým ovplyvňujú aj vývoj rôznych chorôb,“ tvrdí vedúci štúdie, Tomotaka Ugai.

Obmedzujúcim bol pre autorov nedostatok informácií z krajín s nižšími a strednými pomermi. V ďalších krokoch ale mienia spolupracovať s medzinárodnými výskumnými inštitútmi, aby získali lepší obraz o globálnom vývoji v zdraví človeka. Pripravujú sa aj ďalšie dlhodobé štúdie, ktoré by sledovali životy detí v mladom veku. Autori priznávajú že je mimoriadne náročné dohľadať si, čo osoba diagnostikovaná rakovinou robila pred niekoľkými dekádami, keď bola ešte dieťa.

Ďalšie štúdie by sa preto mali zamerať na sledovanie života niekoľkých dobrovoľníkov. Štúdia by mala trvať počas niekoľkých desiatok rokov ich života, počas ktorých by osobu monitorovali a prípadne odoberali vzorky.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close