Veda a výskum

Bez tejto zvláštnej tekutiny nedokáže mravenisko existovať: Vedci si ju všimli po prvýkrát

Larvy mravcov vylučujú zvláštne "mlieko", ktoré je plné živín, no zároveň ich ohrozuje.

Mravčie kolónie fungujú ako hodinky. Vo vnútri mraveniska sa odohráva množstvo drobných interakcií, ktoré skôr pripomínajú koordinovanú činnosť buniek v organizmoch ako tvorov, ktoré žijú v jednom „domčeku“. Hoci toho veda o správaní mravcov vie pomerne veľa, výskumníci stále objavujú nové interakcie.

Štúdia z Rockefeller University posúva naše chápanie týchto živočíchov o krok vpred. Podarilo sa im objaviť nový druh sociálneho spávania, ktorý prepája mravcov z rôznych vývojových štádií. Mravce vytvárajú kukly podobné tým motýlím, ktoré im pomáhajú prejsť zo štádia larvy o dospelosti. Výskumníci si všimli, že tieto kukly vytvárajú doteraz nepozorovanú tekutinu, na ktorej závisí zdravie celej kolónie.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Túto tekutinu totiž okamžite konzumujú nielen dospelé mravce, ale aj larvy, ktoré ju potrebujú k vývoju. Ak sa tekutina nevypije, larvy umierajú na plesňové infekcie spôsobené nahromadením sa tohto sekrétu.

„Spôsob, akým sa s touto tekutinou zaobchádza, vytvára závislosť medzi jedincami v odlišných vývojových štádiách. Ukazuje nám to, že mravčie kolónie naozaj ťahajú za jeden povraz,“ vysvetľuje Daniel Kronauer, jeden z autorov štúdie.

Životu dôležitý proces

Pitie tekutiny pripomínajúcej mlieko je len jednou z interakcií, ktoré sa dejú v srdci mraveniska a zároveň sú kľúčom k pochopeniu toho, ako žijú hmyzie spoločenstvá. Skúmaniu mravčích interakcií sa venovala aj nová štúdia, v rámci ktorej vedci uplatnili techniku reverzného inžinierstva. V tomto konkrétnom prípade vybrali niekoľko mravcov v odlišných vývojových štádiách a skúmali ako ich interakcie v sociálnej izolácii ovplyvnili.

Počas štúdie mravcov v izolácii si všimli nahromadenie sa „mlieka“ na kukle. Toto pozorovanie vedcov prekvapilo, pretože nejde o typické správanie sa kukiel a podobnú tekutinu nikdy predtým nepozorovali. Všimli si, že je plná živín, no zároveň veľmi náchylná na plesňové infekcie. Ak nebola skonzumovaná včas, tieto infekcie zabili larvu v kukle.

Keďže si vedci predtým túto tekutinu nevšimli, usúdili, že mravce ju musia nejakým spôsobom odstraňovať a brániť tak jej hromadeniu na kukle. V rámci experimentu si všimli, že ju dospelé mravce pijú, čo podnietilo autorov výskumu preskúmať jej chemickú kompozíciu.

Výskum ukázal, že ide o tekutinu, ktorá vzniká pri všetkých larvách, ktoré sa zakukľujú. Vzniká, keď larva počas dospievania odhadzuje svoje vonkajšie vrstvy a rastie. Hmyz, ktorý nežije v spoločenstvách, túto tekutinu recykluje a zachováva si živiny. Mravce sa o ňu delia s celou kolóniou. Mravčie mlieko sa skladá z živín, psychoaktívnych substancií a hormónov. Niektoré zložky sa nachádzajú aj v špeciálnom nektári, ktorý včely nechávajú pre larvu kráľovnej.

Hoci ju konzumujú všetky mravce, potrebujú ju hlavne mladé larvy. Ak ju nemajú, nedokážu vyrásť a nakoniec umrú. Požívajú ju aj dospelé mravce, no v tomto prípade nie je jasné, ako na ne vplýva. Autori štúdie sa domnievajú, že má dopad na ich metabolizmus a fyziológiu.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close