BezpečnosťNávody

Ako môžete obmedziť viditeľnosť vašich príspevkov na Facebooku pre ľudí, ktorých nepoznáte? Toto si hneď teraz zapnite!

Zdieľaním príspevkov a údajov na Facebooku sa otvárame celému svetu. Nemusí tomu tak byť, ak si správne nastavíte nastavenia súkromia.

V dnešnej dobe sociálnych sietí so svetom zdieľame mnoho informácií. Niekedy vedome, no niekedy aj nie. Dnešné algoritmy sa snažia rôznymi spôsobmi prepájať ľudí. Nie každému sa ale môže páčiť to, že jeho príspevky si môže pozrieť úplne náhodná a cudzia osoba.

Pri zakladaní účtu na Facebooku si človek nemusí vždy uvedomiť to, akej mase ľudí sa môžu zobraziť jeho osobné údaje, či príspevky, ktoré bude človek zdieľať. Facebook logicky pre lepší dosah ponecháva všetko otvorené, no to sa nemusí páčiť každému. Preto ale existujú nastavenia, ktorými viete ovplyvniť to, komu sa vaše informácie alebo príspevky zobrazia. Poďme sa preto pozrieť na to, ako ovplyvniť čo vidí široká verejnosť.

Pohľad cudzej osoby

Určite sa vám stalo to, že ste si na Facebooku vyhľadali nejakú osobu. Jej profil ste si pozreli z pohľadu cudzej osoby. Z takéhoto pohľadu si ale viete pozrieť aj svoj vlastný profil a zistiť, čo vidí osoba, ktorá na váš profil zavíta po prvýkrát. Jednoducho prejdite do svojho profilu, kde sa pod vašim menom nachádza menu. V tomto menu otvorte tri bodky, ktoré sa nachádzajú na pravej strane a vyberte možnosť Prezerať ako. To vám zobrazí váš profil z pohľadu cudzej osoby.

facebook prezerať ako
Zdroj: vosveteit.sk

Rôzne príspevky ste totiž vedeli zdieľať verejne alebo iba pre priateľov. Tento pohľad cudzej osoby vám rýchlo ukáže, čo vidí akákoľvek osoba, ktorá klikne na váš profil.

Ako skryť údaje pred verejnosťou?

Pri pohľade na svoj profil z cudzej perspektívy sa vám môžu zdať niektoré údaje príliš citlivé. Ako ich ale skryť pred verejnosťou? Každý údaj a taktiež každý príspevok si viete nastaviť tak, aby sa zobrazoval iba konkrétnej skupine osôb. Vo všeobecnosti ide o verejnosť, priateľov alebo si danú informáciu necháte iba pre seba. Samozrejmosťou je aj vytvorenie vlastného zoznamu ľudí, ktorým sa príspevok alebo údaj zobrazí.

Ak chcete toto zobrazenie zmeniť, tak prejdite na konkrétny údaj a kliknite na tlačidlo Upraviť (logo ceruzky). Pri danom údaji bude zobrazené skupina ľudí, ktorá môže daný údaj alebo príspevok vidieť.

facebook zmena zdieľania info
Zdroj: vosveteit.sk

Kliknutím na danú ikonu sa vám zobrazí okno, v ktorom viete zmeniť skupinu, ktorej sa daný údaj zobrazí. Na konci nezabudnite kliknúť na tlačidlo Uložiť.

facebook zmena publika
Zdroj: vosveteit.sk

Pri už zdieľaných príspevkoch otvorte menu daného príspevku kliknutím na tri bodky v pravom hornom rohu. To vám otvorí ponuku, v ktorej kliknite na Upraviť publikum. Výberom tejto možnosti otvoríte rovnaké okno, ako v prípade vyššie. V tomto okne viete rýchlo zmeniť dostupnosť vášho príspevku konkrétnym skupinám.

facebook upraviť publikum
Zdroj: vosveteit.sk

Nastavenia súkromia

Tieto nastavenia nemusíte meniť až po pridaní príspevku či údaju. Pri zdieľaní informácie sa vám pod vaším menom zobrazí možnosť nastavenia súkromia danej informácie. Pred pridaním príspevku si takto viete vybrať skupinu, ktorej sa daný príspevok zobrazí.

facebook zmena publika príspevok
Zdroj: vosveteit.sk

Nastavenia vyššie môžete zapnúť aj automaticky pre všetky ďalšie príspevky

Samozrejme, tieto nastavenia môžete automaticky predvoliť aj pre ďalšie príspevky, ktoré neskôr publikujete. Dostanete sa k ním pomocou cesty Nastavenia > Nastavenia a súkromie > Nastavenia > Súkromie.

Facebook_kto moze vidiet vasu aktivitu_1
Zdroj: Vosveteit.sk

Takto obmedzíte viditeľnosť starších príspevkov

Prostredníctvom nastavení vyššie ovplyvníte len viditeľnosť budúcich príspevkov. Facebook však myslel aj na vaše staršie príspevky. K týmto nastaveniam potom, ako v rámci ponuky Súkromie rozkliknete možnosť Zúžiť publikum existujúcich príspevkov na vašej časovej osi. Pomocou tejto funkcie môžete obmedziť viditeľnosť vašich starších príspevkoch pri ľuďoch, ktorých nemáte pridaných v priateľoch.

ako obmedzit viditelnost prispevkov na facebooku_1
Zdroj: Vosveteit.sk

Vypnite si indexovanie vášho profilu

Okrem iného, jednou z ďalších zaujímavých funkcií, pomocou ktorej môžete zvýšiť súkromie vášho účtu, je pomocou obmedzenia možnosti vyhľadania vášho profilu v Google a v ďalších vyhľadávačoch. V prvom kroku si otvorte nastavenia vášho profilu. Môžete tak spraviť pomocou ikony šípky vedľa odkazu na notifikácie. Kliknite na možnosť Nastavenia a súkromie. Potom zvoľte možnosť Kontrola nastavení súkromia. Potom uvidíte obrazovku, ako môžete vidieť na prvej snímke nižšie. Kliknite na možnosť Ako vás ľudia môžu nájsť na Facebooku. Potom postupujte podľa pokynov, kým nenarazíte na možnosť vypnutia indexácie vášho profilu vo vyhľadávačoch.

Veríme, že tieto kroky vám pomôžu k lepšiemu manažovaniu vášho súkromia na sociálnej sieti Facebook.

Mohlo by Vás zaujímať

Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close